Torische lenzen

In tegenstelling tot wat u misschien denkt; ogen zijn maar zelden mooi rond. In veel gevallen lijkt de vorm van uw oog meer op een ei! Doordat de kromming horizontaal anders is dan verticaal, wordt het invallende licht ongelijk gecorrigeerd. Dit wordt 'astigmatisme' of ook wel 'cilinderafwijking' genoemd.

Astigmatisme verminderd uw gezichtsvermogen. In meerdere of mindere mate lijken objecten een soort schaduw te hebben wat niet met knipperen is te verhelpen. De oplossing is eenvoudig; torische contactlenzen. In torische lenzen zijn horizontaal en verticaal verschillende sterktes aanwezig om de ei-vorm van het oog te corrigeren. Door deze ongelijke correctie komt het licht precies als 1 brandpunt achter in het oog op het netvlies terecht en kunt u heerlijk ontspannen en scherp zien.

Vooral zachte contactlenzen

Bij vormstabiele lenzen wordt astigmatisme vaak en/of grotendeels gecorrigeerd door traanvocht tussen het astigmatische oog en de lens. Daarom kan het voorkomen dat met vormstabiele contactlenzen perfect zicht te behalen valt terwijl dat met een gewone zachte lens niet het geval is. Zachte contactlenzen passen zich volledig aan, aan de vorm van het oog, zonder dat traanvocht tussen het oog en de zachte contactlens in staat is om een cilinderafwijking te corrigeren. De oplossing is een zachte torische lens die in alle soorten en maten gemaakt kan worden. Torische lenzen moeten zorgvuldig aan de individuele oogvorm worden aangepast. Dat verklaart ook waarom torische lenzen duurder zijn. Maar het resultaat weegt dubbel en dwars op tegen de meerprijs. U kunt immers toch comfortabel contactlenzen dragen en optimaal zien.