Silicone Hydrogel lenzen


Zachte contactlenzen zijn zuurstofdoorlatend doordat ze voor een deel uit water bestaan. Het watergehalte van zachte lenzen varieert van 38% (laag watergehalte en laag zuurstofdoorlatendheid) tot 74% (hoog watergehalte en hoog zuurstofdoorlatendheid). Om de veiligheid van het hoornvlies zo goed mogelijk te waarborgen werden steeds vaker hoog watergehalte lenzen toegepast. Echter, met alle airconditionings en PC's werd het comfort steeds vaker beperkt door uitdroging van de lenzen. Hoe meer water er in de lens zit, hoe meer water kan verdampen en des te meer wordt traanvocht opgezogen om de lens in zijn vochtbehoefte te voorzien.

Met de komst van de Silicone Hydrogel materialen is een einde gekomen aan deze ellende. De zuurstofdoorlatendheid is namelijk niet langer afhankelijk van het watergehalte, maar wordt bepaald door de siliconen in het materiaal. Hierdoor is het mogelijk om een laag watergehalte (en dus minder vochtverdamping en minder uitdroging) te combineren met een ongekend hoge zuurstofdoorlatendheid. Comfort en veiligheid slaan de handen ineen.

Het Silicone Hydrogel materiaal is verkrijgbaar in disposable lenzen voor wekelijkse -, tweewekelijkse - of maandelijkse vervanging. Inmiddels is (sinds de eerste introductie van zo'n 5 jaar geleden) ook deze toepassing al weer mogelijk voor enkelvoudige, torische en multifocale lenzen.

De contactlensspecialisten van Optilens adviseren u graag!