Veel gestelde vragen

Lenzen

Zijn contactlenzen makkelijker dan een bril?
Ja en nee. Contactlenzen beslaan niet, het zicht is vaak beter en ze zijn ideaal bij sport en spel. Daartegenover staat dat een bril eenvoudig op- en afgezet kan worden en dat er, behalve af en toe schoonmaken, weinig onderhoud aan is. Na de gewenningsperiode worden lenzen echter iets vanzelfsprekends. Het inzetten, uithalen en verzorgen van de lenzen is dan net zo’n routinehandeling geworden als het dagelijks tandenpoetsen. Daarnaast kunt u als contactlensdrager ook eindelijk die mooie zonnebril opzetten en bent u niet gebonden aan uw bril.
Is het waar dat ik met lenzen beter kan zien?
Dat geldt vooral voor mensen met een wat sterkere oogafwijking. De verklaring is eenvoudig. Tussen het oog en het brillenglas zit altijd een zekere afstand, waardoor vertekening van het beeld kan optreden. Bij contactlenzen vindt de correctie op het oogvlak plaats: de afstand tussen lens en oog is minimaal. Daardoor zie je met contactlenzen vrijwel net zo scherp als iemand die van nature goede ogen heeft. Bovendien worden contactlenzen direct op het oog gedragen; dat wil zeggen ze ‘drijven’ op een laagje traanvocht. Als het oog beweegt, beweegt de lens mee. Bij een bril kijk je bij een oogbeweging tegen de rand van het montuur aan, of je moet je hoofd meebewegen. Veel mensen die van een bril op lenzen overstappen zijn aangenaam verrast door de verbetering van de ‘beeldkwaliteit’.
Doen contactlenzen pijn aan de ogen?
Nee, want contactlenzen komen nauwelijks in directe aanraking met het oog. De beschermende traanlaag, waarop ze drijven, vormt een barriëre tussen oog en lens. Van pijn is dus geen sprake, maar het is niet zo dat de ogen de contactlenzen onmiddellijk accepteren. Vooral de oogleden, die gevoelig zijn en regelmatig met de rand van de lens in aanraking komen, moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit duurt echter maar heel even en is per persoon verschillend. Wel is de drager zich in het begin heel bewust van de lenzen en produceert vaak wat meer traanvocht dan gebruikelijk is. Dat is een tijdelijke, natuurlijke reactie van het oog. Soms komt er een vuiltje tussen de contactlens en het oog. Dat kan even vervelend zijn, maar door de traanreactie spoelt het vuiltje snel weer weg.
Hoe lang is de gewenningsperiode bij contactlenzen?
Afhankelijk van het soort lenzen, duurt de gewenningsperiode enkele dagen tot twee weken. Optilens geeft duidelijke instructies mee over hoe lang de lenzen per dag gedragen mogen worden tijdens de beginperiode. Meestal volgen we een opbouwschema maar dit is afhankelijk van het soort lens. Het is belangrijk om het schema strikt te volgen, zelfs al zitten de lenzen direct zo prettig dat u ze de hele dag in wilt houden. Ogen moeten namelijk de gelegenheid krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen. Dat gaat beter wanneer het geleidelijk gebeurt.
Is het moeilijk om met contactlenzen om te gaan?
Bij een bril is het alleen een kwestie van op- en afzetten, bij lenzen wordt er wat meer van u gevraagd. Maar moeilijk is het niet: vraagt u het eens aan iemand die contactlenzen draagt. Het inzetten en uithalen van de lenzen is een handigheidje dat u snel genoeg onder de knie krijgt. Vooral in het begin is het belangrijk dat u daar rustig de tijd voor neemt. Bij Optilens oefenen we eerst samen met u, net zolang tot u zich zeker genoeg voelt om het thuis alleen te doen. Na een tijdje ontwikkelt u uw eigen routine en wordt het een eenvoudige handeling. Maar als u er in de praktijk toch problemen mee heeft, kunt u altijd bij ons terugkomen om het nog eens te oefenen. Daar moet u vooral niet voor terugschrikken, want juist die nazorg is een belangrijk argument om voor Optilens te kiezen.
Ik vind het een beetje eng. Ben ik de enige?
Nee, onze ogen zijn zo'n kostbaar bezit dat we ze niet graag aanraken, uit angst voor pijn of beschadiging. Hoewel we ervoor pleiten om uw ogen zorgvuldig te behandelen, moet u de kwetsbaarheid van het oog niet overschatten. Het is niet zo dat uw ogen bij het minste of geringste al beschadigd raken. Anders zouden ze geen mensenleven meegaan. Een contactlens doet het oog dan ook geen geweld aan. Bovendien zult u bij het inzetten van de lenzen uw ogen nooit met de vinger aanraken. Er zit altijd een perfect passende lens tussen vinger en oog. Soms zijn mensen bang dat de contactlens 'achter het oog zal verdwijnen'. Dat is fysiek onmogelijk. De lens kan verschuiven en naast de pupil terecht komen, maar dat is eenvoudig te herstellen door de lens voorzichtig terug te duwen. Maar misschien is het overtuigender als u zelf eens een half uurtje lenzen draagt. Dat kan tijdens een vrijblijvende proefpassing. Wij maken graag een afspraak met u, al is het alleen maar om te bewijzen dat uw vrees ongegrond is.
Zo'n vrijblijvende proefpassing, wat houdt dat precies in?
U maakt een afspraak bij één van onze specialisten. Bij uw bezoek willen we graag weten onder welke omstandigheden u de lenzen gaat dragen. Ook vragen we u of er nog speciale vereisten zijn, bijvoorbeeld in verband met uw beroep of uw favoriete sport. De specialist van Optilens bekijkt en meet uw ogen nauwkeurig. Hiervoor maken we gebruik van de meest geavanceerde apparatuur. We meten de sterkte en de bolling van het oog, we bekijken het voorste gedeelte van het oog en analyseren uw traanvocht. Met behulp van deze gegevens adviseren wij u welk type lens voor uw ogen het meest geschikt is. Op onze website vindt u een overzicht van de mogelijkheden en materialen. Vervolgens zoeken we paslenzen voor u uit die u minimaal 15 minuten in krijgt. Dan weet u uit eigen ervaring hoe contactlenzen aanvoelen. We hebben een grote verscheidenheid aan paslenzen; dat zijn standaardlenzen in allerlei uitvoeringen en maten. Deze paslenzen hebben meestal nog niet de juiste sterkte, want die wordt naderhand bepaald. Na de passing beoordelen we hoe uw ogen op de lenzen reageren en wat het uiteindelijke recept moet worden.
Leren jullie mij ook hoe ik met lenzen om moet gaan?
Ja. Als u voor het eerst lenzen heeft besteld en deze lenzen zijn bij ons binnengekomen en gecontroleerd, dan bellen wij u op om een afspraak te maken voor een instructie. Tijdens deze instructie leert u de lenzen in te zetten, uit te halen en te verzorgen. De totale instructie neemt ongeveer een uur in beslag. Daar nemen we alle tijd voor omdat wij vinden dat u vol zelfvertrouwen met het dragen van lenzen moet beginnen. De contactlenzen worden compleet geleverd, inclusief een handige starterset met lenshouder en vloeistof. Bovendien krijgt u duidelijke gebruiksinstructies mee, die u thuis nog eens op uw gemak kunt nalezen. Mochten er zich vragen of problemen voordoen, dan kunt u ons altijd bellen. Ook maken we direct een afspraak met u voor de eerste controle. Vooral in de beginperiode willen we uw ogen regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat de gewenning goed verloopt en om eventuele vragen te beantwoorden.
En als ik niet aan mijn lenzen kan wennen?
Juist omdat we uw lenzen zo zorgvuldig aanmeten komt dat in de praktijk zelden voor. Daarom durven we u deze garantie te geven: mocht u binnen drie maanden merken dat u niet aan uw contactlenzen kunt wennen, dan worden bij inlevering van de lenzen de lenskosten vergoed.
Hoe lang bestaan contactlenzen eigenlijk al?
In 1508 beschreef Leonardo Da Vinci het basisprincipe van de contactlens. De technologie om die lenzen ook daadwerkelijk te produceren ontbrak. De eerste lenzen die zijn gedragen dateren van rond 1880; het waren bodems van reageerbuisjes. In de jaren daarna werd er druk geëxperimenteerd met geblazen en geslepen glazen scleralenzen; dat zijn lenzen die het hele oog bedekken. In 1938, na de uitvinding van het materiaal perspex, werden voor het eerst scleralenzen uit deze kunststof gemaakt. De grote doorbraak kwam in 1947 toen een Amerikaanse opticien kleine plastic contactlenzen begon te fabriceren. Sinds die tijd hebben contactlenzen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In 1970 kwam de eerste zogenaamde zachte contactlens op de markt. Dankzij de toepassing van nieuwe materialen en aanpastechnieken is de contactlens steeds verder geperfectioneerd. Vooral de laatste jaren is het aantal mogelijkheden sterk toegenomen, zodat er voor bijna iedereen een prettig zittende contactlens is, mits de aanpassing met de grootste zorg en nazorg plaatsvindt.
Kan ik met contactlenzen zwemmen en sporten?
Zwemmen kan wel, maar we adviseren u dat niet te doen. Onder water wordt de natuurlijke aantrekkingskracht tussen de lens en het oog opgeheven. Bovendien, het chloorwater in zwembaden zou voor dragers van zachte lenzen problemen op kunnen leveren: zachte lenzen absorberen namelijk vocht. Ook zwemmen met zachte lenzen in stilstaand buitenwater, zoals grindgaten, raden wij af in verband met bacteriegroei. Na een periode van warm weer komt dat in deze wateren vaak voor. Als u toch uw contactlenzen in wilt houden tijdens het zwemmen, raden wij u aan om een chloorbrilletje te dragen. Contactlenzen zijn ideaal bij het sporten. Bij sporten waarbij er stof of vuiltjes in de lucht zitten, zoals bij veldsporten, paardrijden en tennis, zijn zachte lenzen heel geschikt omdat daar geen vuiltjes onder kunnen komen.
Kan ik mijn lenzen gemakkelijk verliezen?
Dat valt erg mee. Vroeger, toen er bijna uitsluitend harde perspex contactlenzen werden toegepast, was dat een groter probleem. De huidige soorten contactlenzen passen zo nauwkeurig, dat ze veel minder snel verloren worden. Bovendien proberen we u bij de instructie een bepaalde routine bij te brengen waardoor het risico van verlies tot een minimum beperkt wordt. Toch zullen we u meestal aanraden om een paar reservelenzen aan te schaffen. Die kunt u dragen bij verlies of breuk, vooral wanneer u beslist geen bril meer wilt opzetten.
Kan ik oogmake-up gebruiken als ik contactlenzen draag?
Ja, maar er zijn wel een paar beperkingen. Make-up die in water oplosbaar of korrelig van samenstelling is, kan problemen opleveren. Net zoals mascara met nertshaartjes die de wimpers langer en voller doen lijken. De haartjes kunnen gemakkelijk op de lens komen of irritatie veroorzaken. Wanneer u van het dagelijks aanbrengen van mascara afwilt, zou u kunnen overwegen om uw wimpers te laten verven. Ook met eyeliner of zogenaamde kohl-potloden moet u voorzichtig omgaan, omdat deze producten doorgaans op de rand van het ooglid aangebracht worden. Beter is het om het net buiten de wimperrand aan te brengen. Wanneer u uw lenzen komt afhalen kan een medewerker van Optilens u over dit onderwerp informeren. Oogmake-up hoeft geen probleem te zijn, zolang u een paar voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Wast u vooral goed uw handen na het aanbrengen van make-up, zodat er geen make-up deeltjes via uw handen op de contactlenzen kunnen komen.
Kan ik mijn lenzen 's nachts inhouden?
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar lenzen die dag en nacht doorgedragen kunnen worden. Inmiddels zijn er enkele soorten lenzen die hiervoor geschikt zijn. Als u uw lenzen 's nachts wilt doordragen is het belangrijk dat u dit eerst met de specialist bespreekt. Niet ieder oog en zeker niet iedere contactlens is geschikt voor dag en nacht dragen. Wij geven u hierover graag advies.
Wat kost het onderhoud van contactlenzen?
Minder dan u denkt als u zich op ons servicesysteem abonneert. Bij de halfjaarlijkse controles kunt u dan gelijk voor zes maanden vloeistoffen aanschaffen tegen een speciale prijs. In onze prijslijst vindt u alle informatie. Naast de lenzen is ook de vloeistofkeuze zeer belangrijk. Samen met u kiezen wij een systeem dat precies bij uw ogen en wensen past. Optilens werkt met een ruim assortiment vloeistoffen. We proberen de onderhoudssystemen zo eenvoudig mogelijk te houden. Nieuwe ontwikkelingen volgen we daarom op de voet. Vaak spelen we daar ook een actieve rol in, door eigen onderzoeksstudies en directe betrokkenheid bij productinnovaties. Zo zijn we altijd vroeg en goed op de hoogte van de mogelijkheden.
Wat doe ik als ik problemen krijg met lezen?
Dan zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt uw lenzen blijven dragen en een losse leesbril gebruiken. Maar omdat de meeste mensen dat niet praktisch vinden is er vooral de laatste jaren veel ontwikkeld op het gebied van zogenaamde leeslenzen. Er zijn variaties in systemen, zo zijn er bifocale en multifocale lenzen. Alle leeslenzen vereisen enige oefening om zowel veraf als dichtbij goed te zien. Ze zijn verkrijgbaar in zowel vormstabiele zuurstofdoorlatende lenzen als zachte materialen. Om te bepalen of dubbelfocus/multifocale lenzen voor u geschikt zijn, adviseren wij u een afspraak te maken met één van onze specialisten. Er vindt dan een informatiegesprek plaats om te bepalen of u geschikt bent om dit soort lenzen te dragen. Wordt er besloten om tot deze lenzen over te gaan, dan komt u in het aanmeettraject terecht.
Kan ik contactlenzen ook af en toe dragen?
Vooral zachte lenzen zijn geschikt om af en toe te dragen en er bestaan zelfs speciale daglenzen die hier uitermate geschikt voor zijn. Met vormstabiele lenzen gaat dat moeilijker. Wanneer de lenzen namelijk een tijd niet gedragen zijn, moet de gewenning weer geleidelijk opgebouwd worden. Vooral bij sterkere brillenglazen moeten uw ogen er wel even aan wennen wanneer na het dragen van contactlenzen op een bril wordt overgegaan. Juist dan zult u merken dat u met contactlenzen veel prettiger ziet.
Adviseert u harde of zachte contactlenzen?
Voor alle duidelijkheid, de harde (P.M.M.A.) contactlenzen van vroeger worden nauwelijks meer toegepast. Dus als we nu over harde lenzen spreken, bedoelen we harde zuurstofdoorlatende contactlenzen. Een betere term die tegenwoordig gebruikt wordt is vormstabiele contactlenzen. Zowel vormstabiele als zachte lenzen zijn er in verschillende uitvoeringen. Welke lenzen we u adviseren kunnen we hier niet beantwoorden. Dan zouden we eerst uw ogen moeten bekijken en meten om te zien wat voor u de mogelijkheden zijn. Het belangrijkste verschil tussen vormstabiele en zachte lenzen is dat vormstabiele lenzen langer meegaan en zachte lenzen gemakkelijker wennen. Welke lenzen we voor uw ogen het meest geschikt vinden, kunnen we pas beoordelen na de metingen en tijdens de proefpassing.
Kan iedereen contactlenzen dragen?
Ja, bijna iedereen, van jonge kinderen tot mensen die al een hoge leeftijd bereikt hebben. De lenzen waarmee wij werken zijn er in zoveel soorten en materialen, dat zelfs de meest 'moeilijke' ogen vaak toch lenzen kunnen verdragen. Belangrijk is dat iemand goed voor de lenzen kan zorgen. Bovendien kunnen sommige oogafwijkingen alleen met lenzen gecorrigeerd worden; de zogenaamde medische indicaties. Ook als u vroeger al lenzen geprobeerd heeft maar er niet aan kon wennen, wil dat niet zeggen dat er voor u helemaal geen mogelijkheden zijn. Er is zoveel veranderd in de afgelopen jaren. Komt u gerust eens langs in een van onze winkels, we kunnen u er alles over vertellen.
Wat is het voordeel van gekleurde lenzen?
De meeste lenzen hebben een lichte kleur zodat u ze gemakkelijker kunt zien als ze uit het oog zijn. Verder zijn er, vooral op het gebied van zachte lenzen, veel mogelijkheden om de kleur van het oog te accentueren of te veranderen. Sommige mensen gebruiken gekleurde lenzen voor een feestje of als ze uitgaan, terwijl ze meestal niet getinte lenzen dragen. De gekleurde lenzen doen dan ook dienst als reservepaar. Het effect en de prijzen variëren bij gekleurde lenzen enorm. Als u geïnteresseerd bent kunt u het beste een afspraak maken, zodat wij u hierover kunnen informeren.

Over Optilens

Waarin onderscheidt Optilens zich van de meeste andere adressen?
Optilens besteedt veel aandacht aan het aanmeten en de nazorg van contactlenzen. De modernste technieken worden hierbij toegepast. We maken gebruik van bijzondere apparatuur, zoals de topograaf om de vorm van het hoornvlies te bekijken, de spleetlamp om uw lenzen en ogen te bekijken, en nog allerlei andere instrumenten. We staan vooraan bij nieuwe ontwikkelingen en doen veel onderzoek naar nieuwe producten, zodat we u altijd van de beste producten kunnen voorzien. Doordat we ons richten op kwaliteit en kennis kunnen we gedegen advies uitbrengen.
Als ik nog meer vragen heb, waar kan ik dan terecht?
Over contactlenzen zouden we een dik boek kunnen schrijven. Wij hebben ons echter beperkt tot de meest voorkomende vragen en antwoorden, zonder teveel in technische details te treden. Op die manier weet u ongeveer waar u aan toe bent, voordat u besluit om een afspraak voor een proefpassing te maken. Als u nog vragen heeft, kunt u ons bellen of contact opnemen via het contactformulier. Deze komt direct terecht in onze mailbox. Loop ook gerust eens bij ons binnen wij zijn u graag van dienst.